Efes, Selçuk, Şirince, Matematik Köyü

tanerkandemir
8 dakikalık okuma
Şirince Köyü

Şirince Köyü

Antik bir Yunan kenti olan Efes, maya takvimine göre kıyamette güvenli bölge olan Şirince, matematik alanında faaliyet gösteren Nesin Matematik Köyü..

Hafta sonu için biraz tarih, biraz bilgi ve biraz da doğa/doğal yaşam içeren bu güzel yerleşim yerlerine yaptığım ziyaret ile ilgili gözlemlerimi ve bolca fotoğraflarımı, bu yazıda aktarmak istiyorum.

İzmir

İlk durak, Adnan Menderes hava alanına inmemden dolayı İzmir oluyor. Konaklama İzmir’de. Sabah kahvaltısının ardından, vakit kaybetmeden Selçuk’a doğru yol alıyorum.

Efes ve Şirince, İzmir’in güneyinde yer alan Selçuk ilçesinde bulunuyor. Dolayısı ile Selçuk’a gitmek gerekiyor. Selçuk İzmir’de bulunmasına rağmen, Aydın’a da oldukça yakın bir ilçe. Ulaşım için en iyi yollardan birisi, TCDD’nin banliyö trenleri. İzmir Basmane’den kalkan, Basmane-Denizli bölgesel treni ile ulaşmak mümkün. İzmir’den yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yolculuk sonrasında Selçuk’a varılıyor.

Efes

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Efes, Selçuk ilçesinden 4 km uzakta. Minibüs ile ulaşmak mümkün. Yürümekte bir alternatif, ancak yürümeye değer bir yol değil.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, oldukça büyük bir alana yayılmış durumda. Gezmesi neredeyse 2-3 saati buluyor ve yorucu bir gezi. Kent, antik dönem kentlerine ait bir çok yapıyı içinde barındırıyor. Oditoryum, tiyatro, kütüphane vs.. Antik Kentin girişinde, hediyelik eşya satan bir çok butik işletme var.

Efes Antik Kenti Oditoryumu

Efes Antik Kenti Oditoryumu

Efes Antik Kenti’nin yakınlarında, Yedi Uyuyanlar (Ashab-ı Kehf) mağarası var. Buraya ulaşım için özel araç veya yürüme tercih edilebilir.

Efes Antik Kenti Kütüphanesi

Efes Antik Kenti Kütüphanesi

Selçuk

Konaklamayı Selçuk’ta yapacağım için, Efes ziyaretinin ardından Selçuk’a geri döndüm. Bölgede ziyaret edilebilecek diğer yerler, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Efes Müzesi, St.Jean Kilisesi, Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii.

St.Jean Kilisesi ve Selçuk Kalesi

St.Jean Kilisesi ve Selçuk Kalesi

Selçuk, yaz-kış sürekli turist ağırlayan bir yer. Daha çok Güney Kore ve Japonya’dan ziyaretçi geliyor. Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti ve Şirince, özellikle görmek istedikleri yerler arasında.

Selçuk

Selçuk

Selçuk’ta yemek olarak çöp şiş meşhur. Oldukça güzel yapıyorlar. Küçük bir ilçe merkezi var. Akşamları sessiz bir bölge. Daha çok bir ulaşım üssü gibi. Kuşadası’na giden yol da buradan geçiyor.

Selçuk'ta ufak bir meydan

Selçuk’ta ufak bir meydan

Şirince

21 Aralık 2012 öncesi Şirince Köyü oldukça meşhur oldu ve basında çok fazla yer aldı. Maya takvimine göre kıyamet 21 Aralık 2012’de kopacaktı ve sadece Şirince Köyü’nde bulunanlar kurtulacaktı. Tabii maya tutmadı. Ancak köy bundan son derece güzel yararlandı.

Şirince Köyü sokakları

Şirince Köyü sokakları

Şirince Köyü’ne ulaşmak için, Selçuk merkezden minibüsler var. 15-20 dakikalık bir yolculuğun ardından köye ulaşım mümkün. Şirince Köyü’ne gitmek için sabah erkenden yola çıktım ben de.

Son yıllarda köy tam bir turist merkezi olmuş durumda. Öncelikle kahvaltısından başlayalım. Çevre bölgelerden, kahvaltı yapmak için buraya gelen çok sayıda insan var. Kahvaltı için benim tercihim, biraz daha köy merkezinden uzakta bulunan Ocakbaşı Restaurant oldu. Güzel bir manzara eşliğinde, harika tatlar eşliğinde kahvaltımı yaptım. Fiyatlar normal düzeyde idi burada. Ancak çevredeki bir çok yerin çok pahalı olduğunu duydum. Ayrıca burası daha ferah bir yerdi. Belki benim gittiğim saatten dolayı da olabilir. Öğleden sonra tam bir turist akını başlıyor.

Tepeden Şirince Köyü

Tepeden Şirince Köyü

Konaklamak için çok fazla pansiyon, butik otel var köyde. Fiyatlar ise, oldukça pahalı. Selçuk’ta konaklamak daha mantıklı.

Köyün bir çok yerine araba ile gitmek mümkün değil. Sokaklar dar. Yollar, arabayı geçtim, yürümek için bile zorlayıcı.

Şirince Köyü sokakları

Şirince Köyü sokakları

Çok sayıda yerel işletme var köyde. Karadut suyu, dondurma, zeytinyağı, sabun, şarap gibi ürünleri satın alabileceğimiz yerler mevcut.

Kumda kahveye, ilk defa burada rastladım. Tadı oldukça güzel.

Kumda kahve

Kumda kahve

Köyün tepesine çıkmak pek tercih edilmiyor, ancak ben güzel kareler yakalamak için çıktım. Çok zor olmayan bir yol. Ve çıktıkça insan sayısı azalıyor. Köy meydanında ise yürümek, belli saatlerde imkansız hale gelebiliyor.

Tepeden Şirince Köyü

Tepeden Şirince Köyü

Nesin Matematik Köyü

Nesin Vakfı’na ait Nesin Matematik Köyü, Şirince’ye yakın bir bölgede. Köyün girişinden sola döndükten sonra, 2-3 km. kadar ileride, Kayser Dağı Mevkii’nde bulunuyor.

Nesin Matematik Köyü Girişi

Nesin Matematik Köyü Girişi

Matematik Köyü, 2007 yılında Nesin Vakfı’nın o zamanlar ki yöneticisi Prof. Dr. Ali Nesin tarafından, gençlere matematiği öğretmek ve sevdirmek amacıyla kurulmuş.

Nesin Matematik Köyü'nün bir bölümü. Yeşillikler arasında kalan kısımlar gözükmüyor.

Nesin Matematik Köyü’nün bir bölümü. Yeşillikler arasında kalan kısımlar gözükmüyor.

Köydeki gündelik işler, imece usulü ile yapılıyor. Eğitmenler, gönüllü olarak gelen akademisyenlerden oluşuyor.

Prof. Dr. Ali Nesin ve ders verdiği öğrenciler.

Prof. Dr. Ali Nesin ve ders verdiği öğrenciler.

Köyün büyük de bir kütüphanesi var. Sevan Nişanyan Kütüphanesi, 2013 yılında hizmete girmiş.

Sevan Nişanyan Kütüphanesi

Sevan Nişanyan Kütüphanesi

Köyün her bir yerinde, matematik öğrenmek/öğretmek için sınıf ortamı bulunuyor.

Nesin Matematik Köyü'nde bir sınıf.

Nesin Matematik Köyü’nde, açık havada bir sınıf.

Bunların en büyüğü ise, matematik köyü fikrini oğluna vasiyet olarak bırakan, Azin Nesin’e ait amfi.

Aziz Nesin Amfisi

Aziz Nesin Amfisi

Matematik ile ilgili ulusal ve uluslararası bir çok seminer, yaz kampı, yaz okulu vs.. burada yapılıyor. Her yıl ziyaretçi sayısı artıyor. Aynı anda 350 kişiye ev sahipliği yapabilecek bir kapasitesi var.

Nesin Matematik Köyü'nde yer alan bir dinlenme/keyif yapma bölgesi

Nesin Matematik Köyü’nde yer alan bir dinlenme/keyif yapma bölgesi

Matematik Köyü ziyaretinin ardından, önce Selçuk, ardından İzmir üzerinden İstanbul’a geri döndüm.

2 günlük Selçuk ve çevresindeki yerlere ait gezim bu şekilde son buldu. Nefes almak için, yeni yerler, kültürler keşfetmek için harika bir hafta sonu oldu.

Tatil için zaman bulamayanlar, böyle bir rotayı 2 günlük kısa bir kaçamak tadında değerlendirilebilir.


2 Cevap “Efes, Selçuk, Şirince, Matematik Köyü”

  1. Kaan dedi ki:

    Resimler biraz daha büyük ve kalite olsun Mr. Kandemir. Biraz storage’ı artır 🙂

    Kumda kahve nasıl yani? Anlayamadık, çözemedik.

  2. tanerkandemir dedi ki:

    Fotoğrafların orjinalleri için, misafir olarak benim evime gelebilirsin.
    Kumda kahvenin yapılışını görmek ve tatmak için, Muharrem Usta’ya gidebilirsin.

    Mr.Happy 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
Taner Kandemir Blog Sayfası | 2024