Hep merak ederdim, “Acaba yazar, bu cümleleri yazarken nasıl bir ruh hali içindeydi?” diye. İlacı bu kitapta buldum: Oscar Nasıl Wilde Oldu?
Pr. Dr. Elliot Engel, Dünya Edebiyatı’na damga vuran isimlerin hayatlarını ele aldığı kitabında, bir çok ünlü yazara yer vermiş. Kitabı okuduğum süre boyunca, bitmesini hiç istemedim. Anlatım tarzı ile, sanki hiç görmediğimiz o zamanlara gönderdi beni. Sadece Oscar Wilde değil, birbirinden değerli 17 yazara yer vermiş.
Kitap daha çok İngiliz Edebiyatı’ndaki isimleri konu alıyor. Bunun dışında, Amerika’dan da bir kaç yazar yer alıyor ister istemez. Daha çok Viktorya Dönemi yazarları yer alıyor. Zaten en büyük yazarlar da o dönemde çıkmışlar. Ortak nokta ise şu olmuş: Genel olarak, yazarlar kendi hayatlarının birer yansımasını yazmışlar. İz bırakan isimlere teker teker yer vermek gerekirse ;
- William Shakespeare: Müthiş bir dehaya sahip. Değil İngiltere, yaşadığı bölgenin bile dışına çıkmayan bir kişi, nasıl olur da tüm dünyayı etkileyecek eserler çıkartır? Nasıl olur da hiç bilmediği bu yerler hakkında piyesler yazar? İngilizce’ye binlerce kelime kazandıran, tüm zamanların en büyük yazarı kabul edilmesi, boşa olmasa gerek. Hamlet, Romeo & Juliet gibi eserleri, halen tüm zamanların en çok oynanan piyesleri.
- Jane Austen: Pride & Prejudice eserinin yazarı. Bir bayan için, dönemin krallığında büyük bir cesaret örneği. Çok fazla derine giren, her ayrıntıyı işleyen bir yazar.
- Charlotte Bronte: Jane Eyre gibi bir baş yapıt bırakmıştır. Kendi hayatını okuduğumda şunu farkettim ki, Jane Eyre’yi birebir yaşamış. Bu yüzden etkileyici olması kaçınılmaz bir eser çıkmış ortaya.
- Charles Dickens: Son derece fakir bir ailede büyüyen Dickens, ticari zekası ile aynı kitabı 3 kere satmayı başararak, zamanın en zengin yazarı olmayı başarmış bir isim. Sadece ticari zekası ile değil, Great Expectations, A Christmas Carol, A Tale of Two Cities gibi eserleri ile de Dünya Edebiyatı’nda önemli bir yer edinmiştir.
- Oscar Wilde: 46 yıllık kısa yaşamında, istediği gibi yaşayan, kalitesinden ve lüksünden asla ödün vermeyen bir isim. En büyük eseri, Dorian Gray’in Portresi’nde bir nevi kendisini anlatıyor. Zaten bu eseri sadece 2 günde yazmasının başka bir açıklaması olamaz.
- Mark Twain: En büyük başarısını, Halley kuyruklu yıldızının dünyadan göründüğü bir günde doğduğunu söylemiştir Mark Twain. En ilginç anı ise, 75 yılda bir görülen Halley kuyruklu yıldızının yine dünyadan göründüğü bir günde hayata gözlerini yumması olsa gerek. Tom Sawyer ve Huckleberry Finn en fazla bilinen eserleridir.
- Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes’un yaratıcısıdır. Holmes’un ortağı John Watson gibi kendisi de doktordu. Kendi yaşantısının bir kısmını Holmes’a, bir kısmını da Watson’a vererek, kendisine Sir unvanı kazandıran muhteşem bir seriye imza atmıştır.
- F. Scott Fitzgerald: Şu günlerde vizyonda olan The Great Gatsby’nin yaratıcısı. Fitzgerald’da bir çok yazar gibi kendi hayatından örnekler sunmuştur. Caz dönemini anlattığı The Great Gatsby’den sonraki ekonomik bunalım ile, kendi yaşantısı değişmiş ve bir daha da büyük bir eser çıkartamamıştır. Muhteşem bit hayat yaşarlar iken, hem kendisi, hem eşi Zelda, sefalet için de vefat etmişlerdir. Aynı zamanda, The Curious Case of Benjamin Button’ın da yaratıcısıdır.
Biyografi seven ve İngiliz eserlerine ilgi duyan kişilerin, mutlaka okuması gereken bir kitap Oscar Nasıl Wilde Oldu? Şiddetle tavsiye ederim.
Bir Cevap Yazın