Once & Begin Again

tanerkandemir
4 dakikalık okuma
Once & Begin Again

Once & Begin Again

Uzun süredir filmler ile ilgili yazı yazmıyordum. İrlandalı yönetmen John Carney’in senaryolarını yazdığı ve yönettiği, benzer temalı 2 filmi, Once ve Begin Again’i karşılaştırmak istedim bu yazımda.

Karşılaştırmaya geçmeden önce, iki filmin de ortak yönlerini belirtmekte fayda var.

Her iki filmde, albüm çıkartmak isteyen bir karakter için yazılan senaryo üzerine kurulu. İkisinde de karşılarına bir yapımcı çıkıyor ve bu işe girişiyorlar. Sokakta müzik yapmak, 2 film için de ortak olan bir başka nokta olsa da, bu aslında bambaşka bir hikayenin parçası. Once filmini çekmek için, yapımcılar Dublin yerel yönetiminden izin alamayınca, profesyonel olmayan kameralar ile, çevredeki insanlardan habersiz bir şekilde çekmek durumunda kalıyorlar filmi. John Carney de bundan esinlenmiş olacak ki, Begin Again filminin senaryosunda buna yer veriyor.

  • Oyuncu Seçimi
Keira Knightley & Mark Ruffalo

Keira Knightley & Mark Ruffalo

Oyuncu seçimi konusunda, Once filminde İrlandalı Glen Hansard ve Çek Markéta Irglová baş roldeler. İkisi de oyuncu değil, şarkıcı kökenli isimler. Bu yüzden film boyunca oyunculukları bir çok yerde göze batıyor. Bu eksikliklerini, eşsiz şarkıları ile kapatıyorlar. Begin Again de ise, Keira Knightley ve Mark Ruffalo gibi iki önemli isim baş rolde yer alıyorlar. Oyunculuklar son derece iyi. Keira Knightley dönem filmlerinde ne kadar başarılı ise, burada da şarkı söyleme konusunda o kadar başarısız kalıyor. Ancak Once filmine göre müziğe daha az yer verildiği için, çok fazla kulak tırmalamıyor.

Once: 5/10

Begin Again: 6/10

  • Karakter
Guy & Girl

Guy & Girl

Once filminde Guy karakteri hayallerinin peşinden gidiyor. Girl ise onu destekleyen, vokal yapan, yardım eden rolde yer buluyor kendine. Her 2 oyuncu da, yönetmenin kafasındaki karakterleri tam olarak yansıtıyorlar. Begin Again de ise, Gretta karakteri albüm yapmak için Dan ile birlikte hareket ediyor. Dan çılgın tavırları ile karakterinin üstesinden gelmesini biliyor. Ancak Gretta zaman zaman aksıyor.

Once: 8/10

Begin Again: 5/10

  • Yapım
Begin Again'in büyük bölümü, New York'da çekildi

Begin Again’in büyük bölümü, New York’da çekildi

2006 yılında çekilen Once, toplam 180.000€ gibi bir bütçeye sahip. Yapım aşamasındaki izin probleminden dolayı, tam olarak istenildiği gibi bir filmin ortaya çıktığını söylemek güç. Begin Again ise, 2013 yılında çekiliyor. Kısmen Once’daki yüksek gelirin de etkisi ile, John Carney bu sefer çok daha başarılı bir yapıma imza atıyor.

Once: 4/10

Begin Again: 7/10

  • Mekan
Once filminin çekildiği yer: Dublin, İralnda

Once filminin çekildiği yer: Dublin, İralnda

Once İrlanda’nın Dublin kentinde çekiliyor. Belli bir çerçevenin dışına çıkamıyor film boyunca. Buna rağmen İrlanda’nın güzel bölgelerini gösterme konusunda cesur davranıyor. Begin Again ise, New York da çekiliyor. Büyüleyici New York manzaralarına film boyunca şahit olsak da, “daha iyisi yapılabilirdi” dedirtiyor.

Once: 7/10

Begin Again: 6/10

  • Müzik
Film boyunca çok kez şahit olunan bir kesit

Film boyunca çok kez şahit olunan bir kesit

Müzik konusunda, profesyonel olarak bu işi yapan Once filminin oyuncuları, filmi de öne taşıyor. Özellikle Markéta Irglová’nın If You Want Me performansı, oldukça güzeldir ve film içinde vurucu bir öneme sahiptir. Oscar’da Falling Slowly ile en iyi müzik dalında heykelciğe de kavuşması, daha fazlasını anlatmaya gerek olmadığını gösteriyor zaten. Begin Again’de ise, akıllarda kalan pek bir müzik yer almıyor. Yine de filmin akışını hızlandıran, güzel müzikler yer alıyor.

Once: 9/10

Begin Again: 5/10

  • Senaryo
Senaryo gereği sokakta kayıt yapılıyor

Senaryo gereği sokakta kayıt yapılıyor

Senaryolar birbirine benzer olsa da, Once biraz daha tekdüze gidiyor. Begin Again de ise, yardımcı karakterlerin fazlalığı, filmi sıkıcı olmaktan uzakta tutuyor.

Once: 5/10

Begin Again: 6/10

  • Genel
Once filminden bir kare

Once filminden bir kare

2 film de, çok fazla vakit çalmayan, izlemesi keyifli, müzik yoğun filmler. Birbirlerine benzer noktaları çok olsa da, “Bir daha olsa hangisini izlersin?” deseler, Once derim 🙂

Once: 7/10

Begin Again: 6/10


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
Taner Kandemir Blog Sayfası | 2024